31.3.13
De hetaste derbyna i Italien
Den Italienska fotbollen kryllar av heta derbyn. Stadsderbyn, regionsderbyn och derbyn av en något friare geografisk tolkning. The Magic Of Serie A rankar de allra hetaste och häftigaste derbyna i Italien.
10. Derby del sole. Solens derby spelas mellan Napoli och Roma. Ursprunget till namnet är oklart men klart är att geografin mellan de bägge städerna har viss betydelse. Neapel från södra Italien och Rom från centrala Italien, 100 mil mellan städerna. Derby del Sole är ett av de hetare derbyna där lagen inte ens kommer från samma del av landet men där en särskild rivalitet ändå har uppstått och särskilt hett var detta derby på 70 och 80-talet.
9. Derby delle due Sicilie. Matchen mellan södra Italiens två giganter brukar kallas för Derby delle due Sicilie eller det "riktiga sydderbyt." Napoli och Palermo är två städer som påminner mycket om varandra, i synnerhet har man två av seriens finaste, mest lojala och mest passionerade publikerna i hela Italien.
8. Derby della Scala. Kallas också för det nya derbyt. Hellas Verona är stadens "traditionella" lag medan Chievo är en förort till Verona med betydligt mindre supporterskara. Lagen har inte mött varandra särskilt ofta genom åren. Det första derbyt någonsin mellan lagen i Serie A hittills spelades så sent som den 18 november 2001. Hellas Verona vann med 3-2. I returen, våren 2002, vann Chievo med 2-1. Bägge matcherna var i stort sett fullsatta. Nästa säsong kan det bli två derbyn till i Verona om Hellas Verona går upp i Serie A igen. Della Scala refererar annars till den aristokratiska Scaligerifamiljen som styrde Verona från medeltiden till den tidiga renässansen.
7. Derby della mole. Det äldsta derbyt i den italienska fotbollens historia är det som spelas i Turin mellan Juventus och Torino. "Derby della Mole" härstammar från "Mole Antonelliana", en berömd milstolpe och ikonbyggnad i Turin. Juventus har alltid ansetts vara de ”rikas” lag i Turin eftersom den förmögna Agnellifamiljen som äger Juventus även äger FIAT. Mario Soldati, författare och filmregissör med rötterna i Turin, sa en gång att Juventus var "the team of gentlemen, industrial pioneers, Jesuits, conservatives and the wealthy bourgeois" medan Torino var "the team of the working class, migrant workers from the provinces or neighbouring countries, the lower middle-class and the poor". Historiskt sett har det varit vanligt med kravaller och bråk både före, under och efter matcherna. I höstas spelades det första derbyt på Juventus Stadium, vilket också var det första derbyt på över tre år då Torino hållit till i Serie B ett tag. Italiens äldsta derby är inte lika hett som det en gång var när också Torino var ett av de bästa lagen i Serie A. De senaste 20 åren har Torino varit underdog.
6. Derbyt som inte är ett derby. Men som ändå känns väldigt mycket som ett derby. Jag syftar givetvis på matcherna mellan Fiorentina och Juventus. Från Fiorentinas håll kommer en del av rivaliteten från det faktum att man tycker att Juventus ständigt fått domarfördelar med sig och att Juventus värvade Roberto Baggio 1990. Klassiska citat som: “Better to be second than to be thieves” har riktats från Fiorentina mot Juventus och stämningen när dessa bägge lag drabbar samman är oftast nästan hatisk. För Fiorentinafansen är detta säsongens viktigaste match, trots att man inte ens kommer från samma del av landet som Juventus. Derby di Toscana mot Siena och Derby dell’Appennino mot Bologna är av mindre betydelse för Fiorentina medan för Juventusfansen är nog matcherna mot Torino och Inter större än denna, vilket förmodligen bara ökat på spänningarna från Florens.
5. Derby di Sicilia. Det sicilianska derbyt mellan Palermo och Catania är en av de allra hetaste regionsderbyna vi har i Italien, alltid med en fantastisk inramning på läktarna och med mycket färger. Rivaliteten mellan lagen är mycket het. Under ett derby mot Palermo den 2 februari 2007 dödades polismannen Filippo Raciti av några av Catanias fotbollsfans, så kallade Ultras. Efter händelsen stoppade det italienska fotbollsförbundet all fotboll i Italien under en vecka, Catanias ordförande lämnade sin plats till förfogande och som ett resultat av mordet tilläts inte bortasupportrar närvara på derbymatcherna förrän 2011.
4. Derby della Lanterna. Lanterna är en fyr vid Genuas hamnport. Med sitt ståtliga utseende är den Genuas landmärke och ett hett turistmål. Derby della Lanterna kallas det stadsderby som spelas mellan Genoa och Sampdoria. Sampdoria har alltid ansetts vara de ”rikas” lag, med tanke på den elegans som förre ordföranden Paolo Mantovani visade upp, medan Genoa ses mer som arbetarnas lag. Trots att matchen är en av de allra hetaste stadsderbyna i Italien finns det sällan orsak att vara orolig för våldsamheter i samband med själva matchen. De olika supportergrupperna för respektive klubb har ingått i en överenskommelse om att aldrig ta till våldsamheter på eller utanför läktarna. Däremot kan det smälla rejält mellan spelarna i själva matcherna.
3. Derby della madoninna. Ett av de mest prestigefyllda stadsderbyna i hela Europa spelas mellan Milan och Inter och kallas "Derby della Madonnina" efter statyn av Jungfru Maria ovanpå Duomo di Milano. Rivaliteten mellan fansen är inte överdrivet stor längre och det är rätt ovanligt med med bråk både före, under och efter matchen. Men matcherna bjuder alltid på imponerande tifos och bra tryck från läktarna. Svenske Zlatan Ibrahimovic har representerat bägge klubbarna och han är inte ensam om denna "bedrift". Övergångarna mellan de bägge Milanoklubbarna har varit ganska frekvent även om publiken gärna buar ut spelarna som gått över till ärkerivalen.
2. Derby D´Italia. Ännu ett "derby" med en lite friare geografisk tolkning. När Inter och Juventus drabbar samman brukar man kalla det för det italienska derbyt eller slaget om Italien. Det var under 1960-talet som matchen fick själva benämningen Derby d’Italia men matcherna mellan dessa två klubbar, som var de enda som då aldrig åkt ur Serie A, har alltid varit heta. Namnet har blivit kvar trots att Juventus tvångsnedflyttades 2006. Inter har fortfarande aldrig spelat i en lägre division.
1. Derby della Capitale. Stadsderbyt mellan Lazio och Roma sträcker sig tillbaka ända till 1927 då Roma skulle formeras. Fascisterna tyckte att det var en bra idé att flera klubbar slogs ihop för att man på så sätt skulle kunna få ihop ett konkurrenskraftigt lag som skulle utmana lagen i norr. Regionpatriotism är fortfarande delvis påtaglig i Italien och på den här tiden var det ännu viktigare. Lazio vägrade dock att gå med de andra klubbarna som bildade Roma och ända sedan dess har klubbarna varit varandras ärkefiender. Roma beskrivs ofta som den större klubben i själva staden, medan Lazio mer representerar förorterna. Lazio blev sedan Mussolinis favortilag, medan Roma var mer en traditionell vänsterorienterad förening. Nuförtiden har även Roma fascister på läktarna. Derby della Capitale handlar dock om att få vara bäst i staden. Till skillnad från Derby della madoninna så är det bara ett fåtal spelare, närmare bestämt 10 stycken, som har spelat för bägge lagen, vilket gör Derby della Capitale unikt i Italien. Den före detta Barcelonaspelaren Bojan Krkic sa att Derby della Capitale är större än El Clasico.